Tilt = Drejning af fokusplanet


Normalt er fokusplanet parallelt med kameraet (censoren): Hvis jeg stiller skarpt på en person, der er tre meter væk, så bliver alt i billedet, som er tre meter væk, skarpt.

Et tilt-shift-objektiv gør det muligt at dreje fokusplanet, således at den skarpe linje på billedet står skævt eller ligefrem vinkelret på kameraet. Hvis sidstnævnte er tilfældet, betyder det, at billedets skarphed befinder sig som en smal stribe midt i billedet fra forrest til bagerst, og således at billedet er uskarpt både i højre og venstre side fra forrest til bagerst.

Det er vigtigt at gøre sig klart, at denne effekt er skabt rent optisk under optagelsen. Nogle programmer til billedbehandling (f.eks. ACDSee) forsøger at efterligne denne effekt, men det kan aldrig rigtig lykkes, for selvom man digitalt kan skabe sløring i højre og venstre side, er det ikke muligt at skabe ægte skarphed i en linje fra forrest til bagerst under redigeringen.

Når man drejer fokusplanet under optagelsen, er det ret vanskeligt at indstille skarpheden, så det fungerer. Derfor ser man meget få forsøg med denne teknik – og endnu færre der er vellykkede – på de forskellige internetplatforme med billeder.

Her er nogle af mine egne forsøg på at dreje fokusplanet optisk under optagelsen: